Whisky Proeven

 
Start
Whisky Proeverij
Whisky Agenda
Whisky Events
Whisky Weetjes
Whisky Proeven
Whisky Nieuws
Whisky Foto's
Info & Links

 

 

 

 

 

 

 

 

 

omhoog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

omhoog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Regelmatig willen we een whisky onder uw aandacht brengen

Door ons gewikt en gewogen

Klik hier voor het Classic Malt geurwiel

 

 
bullet

Silver Seal 12y oud 40% 

 

      Muirhead's is een onafhankelijke bottelaar uit Edinburgh en heeft een leuk assortiment aan mooie Speyside en Highland whisky's op de markt gezet.  In leeftijden van 10, 12 en 16 y en ook nog een aantal afgevuld op wijnvaten.

 

       De 12y oude botteling heeft een mooie zachte en fruitige smaak  en met een drupje bronwater wordt ze bijzonder romig en zoet met nog steeds die tonen van zomer fruit.

           

       conclusie: De winkelprijs van deze whisky's ligt behoorlijk onder het gemiddelde, wat de keus voor deze serie nog gemakkelijker maakt. Opvallend is dat ook veel "niet zo enthousiaste" whisky drinkers deze Silver Seal zeer kunnen waarderen.

Han Schoutens        .

 
bullet

Benriach Solstice 17y oud, 50%

We doen de Benriach Distillery werkelijk te kort wanneer we enkel deze whisky benoemen. Opvallend was reeds de Benriach Curiositas 10 jaar, de Benriach Maderensis, de Benriach Sauternes en de nieuwe Benriach Claret finish. En nog zijn ze niet allemaal  genoemd want nog vele andere Benriach bottelingen zijn opvallend in smaak en beleving.

De Benriach Solstice, 17 jaar oud, Heavily Peated en Port cask finish is absoluut een topper. In je glas een prachtige licht ambere kleur, grenzend aan rose. Een neus die wel het Benriach karakter verraad maar zeker ook een verrassing inhoud. Die combinatie van lichte turf geuren met wat zoete port geeft wat geheimzinnigheid. En dan ga je proeven. Heerlijke fruitige tonen voor in de mond, zacht en warm en dan de niet overdreven turf smaak met wederom het zoete van fruit en een weinig vanille.  Het heeft wat weg van een likeurtje. Fantastisch !

conclusie: Heerlijk genieten van wat Benriach te bieden heeft en dat geld voor meer van hun whisky's. Benriach is goed op weg met een mooi, kleurrijk en smaak vol assortiment.

Han Schoutens en Peter Bos

bullet

BowMore 1999 - 8 jaar oud, 46%

Murray McDavid timmert behoorlijk aan de weg met zijn nieuwe bottelingen. Geen grote partijen, maar aantallen van 1000 of 1200 flessen en dan is het op. Kenmerk van deze bottelingen is de opvallende kleur op het etiket en de kurk van Bruichladdich. De whisky wordt namelijk gebotteld bij Bruichladdich !

Een acht jaar oude Bowmore, gerijpt op bourbon en finish op Guigal Cote Rotie Syrah. Absoluut een verrassing voor liefhebbers van Bowmore.  De turf en rook zijn nog volop aanwezig, niet overdreven maar wel het karakter van Bowmore. De kleur neigt naar ros en dat is ook in de smaak te herkennen; veenbessen, granaatappel  en kersen.

conclusie: Dit moet je geproefd hebben. Fris en toch krachtig. Jong en toch volwassen. Met een druppeltje water opnieuw een volle smaak beleving. Een betaalbare whisky voor een heerlijk avondje genieten.

Han Schoutens

 

bullet

Vintage Islay - 5 jaar oud, 40%

Van Signatory komt deze 5 jaar oude Vintage single malt Islay whisky met een alcohol percentage van 40%.

Met zijn stro gele kleur, tegen het licht bijna kleurloos, verwacht je in je glas niet echt een whisky. De geur verraadt alles. Direct word je geconfronteerd met veel turf met een tintje zoet. Voor in de mond, zacht en bourbon(vanille)achtig en vol in de mond een explosie van turf en licht jodium. De afdronk is wederom turf, niet lang maar behoorlijk aanwezig.

 

conclusie: Voor liefhebbers van een Islay malt met turf is dit een leuke, betaalbare whisky. Geen echte hoogdraver, daar ontbreekt nog wat volheid aan, maar toch wel een whisky om met je vrienden te delen.

Han Schoutens

 

bullet

The Old Man of Hoy

Een malt whisky van het eiland Orkney, gebotteld door Blackadder. Het etiket vermeld; Natural Strength, Unfillered Single Cask Orcadian Scotch Malt Whisky. No chill-filtration & no Colouring.  Deze  whisky van 14 jaar oud heeft een alcohol percentage van 57%.

 

Deze goudkleurige whisky heeft een frisse en toch krachtige neus met wat geuren van groen fruit en lemon en wat grasachtig. Met een druppel water komt de geur van hout en heide maar ook wat rook naar boven.  Een nipje van deze 57% toont aan dat ze smaak zoals ze geurt. Vol met een redelijk lange afdronk.

 

conclusie: Het is nog Scapa,  nog Highland Park en toch afkomstig van Orkney. Ondanks dat het etiket "single cask" vermeldt vind ik toch dat deze whisky van beide distilleerderijen wat in zich heeft.  Een prettige whisky als digestief of met extra water en heerlijke belegen dronk bij een stevige maaltijd.

Han Schoutens & Peter Bos

 
bullet

Big Smoke 40 - blend of Islay Malt

Deze whisky is een blend van Malt whisky's van het eiland Islay en is gebotteld door Duncan Taylor op 40 % en op 60 % cask strength. We hebben de 40% voor u geproefd.

Big Smoke doet zijn naam eer aan. Een volle rokerige en wat zoete geur zijn de eerste waarnemingen. In je geheugen probeer je te zoeken naar vergelijkingen met andere Islay whisky's. Het doet me denken aan Coal Ila en wat Laphroaig, maar dan met de turf van Ardbeg. Maar ach, wat doet het er toe. De smaak is heerlijk zacht, rokerig, wat zoetig en warm. Voor een jonge whisky toch aardig wat body.

conclusie: Van deze aankoop heb ik beslist geen spijt. Een echte whisky voor deze tijd van het jaar. Wanneer de avonden nog maar langzaam lengen en de kou buiten wordt gehouden met openhaard of verwarming, is het heerlijk genieten van elke teug van deze whisky, keer op keer.

Han Schoutens

 

bullet

Pittyvaich 26 jaar oud, Rarest of the Rare Collection

De  gesloten en inmiddels afgebroken distilleerderij van Pittyvaich heeft nog enkele kostbaar heden nagelaten. De door Duncan Taylor in 2005 gebottelde malt werd in 1979 gedistilleerd en is dus ruim 26 jaar oud. Pittyvaich was gelegen in de Speyside en het water werd gewonnen uit Bailliemore Spring en Convalleys Spring.

De lichtgoud gekleurde whisky heeft een zachte soepele geur van wat hout en caramel. Met een alcohol percentage van 45.9 % heeft deze Pittyvaich toch een zeer aangename zachte neus. Bij het proeven ervaar je een heerlijke tintel op je tong, vr in de mond zeer complex en een warme belegen, wat licht turfachtige afdronk, die redelijk lang blijft hangen.

conclusie: Deze inmiddels zeldzame whisky is voor liefhebbers van een zachte malt een echte topper. Voor de meer aan Islay gewaagde proevers is dit een mooi aperitief.

i

Han Schoutens

bullet

Glenlivet 17 jaar oud, Duncan Taylor Collection

Van Duncan Taylor, een onafhankelijke bottelaar, hebben wij een aantal samples ontvangen om te proeven. De eerste in de rij is Glenlivet, gedistilleerd in sept. 1988 en gebotteld op 27 okt. 2005, een 17 jaar oude whisky dus. The Glenlivet van 12 jaar hebben we een jaar geleden nog gewikt en gewogen.  Deze botteling van Duncan Taylor heeft naar mijn idee toch net iets meer body.

Het alcohol percentage ligt even iets hoger dan de originele botteling van Glenlivet, namelijk 46,1 %. De kleur is heel licht goud. De whisky hangt wat aan in het glas, iets wat meer voorkomt bij wat oudere whisky. De neus is verrassend fris, zacht fruitig, citroen en wat heideachtig. De verwachtte vanille is nauwelijks in geur te vatten. Het voorzichtig proeven geeft mij een smaak van perzik en fruit. Ook bij deze whisky heeft de leeftijd gezorgd voor een complexe variant aan smaken vol in de mond. De afdronk is eerst fris en mild en aan het eind licht peperig. Wel kort maar zeer verassend.

conclusie: Wil je een whisky goed doorgronden dan zal je over meerdere momenten je oordeel moeten geven over de geur en smaak. Bij een sample van 0.35cl probeer je op n proef moment alles te ontdekken in je glas. Deze Glenlivet van 17 jaar heeft toch een verlangen naar meer in mij aangewakkerd en zal zeker op mijn verlanglijstje komen.

 

Han Schoutens & Arjan van der Plas

bullet Bowmore Mariner 15 jaar oud

Morrison - Bowmore is een distilleerderij op het eiland Islay. Het assortiment is vrij groot en omvat vanaf de Legend (geen leeftijd) tot aan de 30 jaar oude zo'n 12 verschillende soorten. Dat het geliefde whisky's zijn blijkt uit het feit dat ze ook bij onafhankelijke bottelaars vaak te vinden zijn. Suntory, een Japanse distilleerderij is de eigenares en heeft ook Glen Garioch en Auchentoshan in haar bezit.

Zoals alle andere Bowmore whisky's, een neus die zachte zoete turf doet ervaren. Geen overdaad aan alcohol maar wel wat fruit en eiken geur.  De smaak is typisch Bowmore, of is het Islay? Een warme wat zoete-ziltige malt smaak, verrijkt met turf. Niet overdadig maar wel complex en lang aanwezig.

conclusie: Met deze whisky kan je avond niet meer stuk. Hij vraagt je aandacht, maar je krijgt er wat voor terug. Het geeft je de rust van een zee en het genot van een ondergaande zon. Maar pas op, ze is toch steviger dan je verwacht.

Han Schoutens

 

bulletCaol Ila Cask Strength 55%

Verborgen in een rustige kleine inham nabij Port Askaig ligt de in 1974 herbouwde distilleerderij Caol Ila.

Op het moment de grootste whisky producent van het eiland Islay. De meeste whisky gaat op aan blend voor onder andere Johnnie Walker maar gelukkig hebben zij ook nog eigen bottelingen.

 

De neus is zeer complex met lichte turf geur. Een drupje water maakt dat er wat meer vrij komt van groene groenten en rook. Ook de smaak is verrassend en complex. Natuurlijk de turf, de rook en wat ziltig maar zeker ook een mix van rijp fruit. De afdronk is lang en plezierig, rokerig, ziltig en hints van noten.

 

conclusie: Een stevige whisky voor de late uurtjes, die na elk slokje steeds wat meer vrij geeft van zijn complexiteit. Het hoge alcohol percentage is even wennen, maar al gauw is het heerlijk genieten van deze Schotse trots.

Han Schoutens & Peter Bos

 

bullet

Ardbeg very young 6 jaar oud, 58,3%

Er is steeds meer belangstelling voor krachtige turfachtige whisky's en daar heeft distillery manager Stuart Thomson van Ardbeg op ingespeeld. Een 6 jaar jonge Natural strength whisky van 58.3 % werd eind 2004 gebotteld. Hij was voor het eerst te proeven in november tijdens het Whisky Festival te Leiden.

 

De licht gouden kleur van het kostbare vocht doet niet vermoeden dat het gaat om een krachtige whisky.  Omdat je neus het voorrecht heeft als eerste waar te nemen wat in je glas zit nemen we alle tijd. Nog het hoge alcohol percentage, nog het hoge turf gehalte worden tijdens het snuffelen volledige ervaren. Nadat we onze lippen het eerste contact gunnen met de whisky en het eerste slokje door onze mond laten gaan ontdekken we de overrompelende smaak van turf met wat peper. Met een drupje water ontwikkelen zich nog de lichte tonen van honing en amandel. De volle afdronk zorgt er voor dat je nog lang kan nagenieten van elke slok.

 

conclusie: Werkelijk een fantastische whisky voor de liefhebbers van Islay.  Duidelijk een donderslag bij heldere hemel. Door de jonge leeftijd kom je niet, bijvoorbeeld die complexiteit van de 11 jaar oudere Ardbeg van 17 jaar tegen. Ze is minder belegen dus, maar wel erg lekker.

Han Schoutens & Peter Bos

 

bullet

The Arran Malt non chillfiltered, 46 %

Van de Isle of Arran distillery komt de gelijknamige Whisky The Arran Malt. Het eiland Arran ligt aan de westkust van Schotland, ten hoogte van the  Lowlands. Het is een non-chillfiltered whisky maar het etiket vermeld geen leeftijd. We mogen aannemen dat het hierbij toch gaat om een 3 tot 5 jaar oude whisky.

 

Anders dan we van de island whisky's gewend zijn, geen turf, geen rook. Een zachte en vriendelijke neus, geurig en licht zoet. Ondanks het hogere percentage aan alcohol en prettige dronk en een complexe smaak van groen fruit en gedroogd gras. In de afdronk wat hout smaak en tonen van sherry.

 

conclusie: Een smaakvolle whisky, niet zo zwaar als verwacht (non chill filtered en 46%) maar met een prettige, redelijk lange afdronk. Geschikt als aperitief of digestief en aantrekkelijk geprijsd.

Han Schoutens

 

bullet

The Glenlivet 12 jaar oud, 40%, Speyside

Een traditionele Pure Single Malt Speyside whisky. "Unhurried since 1824" is wat het etiket vermeld. French Oak Finish for more than twelve unhurried years.

 

De geur en smaak zijn  niet heel erg verassend. Zacht, fruitig en een weelde van vanille. Een honing zoete geur die ook wel in de smaak is terug te vinden. Niet dominant maar toch zeer aanwezig blijft de eiken neus en smaak. Het zoete daarbij geeft een prettige afdronk.

 

conclusie: Een whisky die je, gecombineerd met diverse hartige hapjes, gemakkelijk drinkt op gezellige momenten . Fijn van smaak maar niet iets waarvoor je bewust gaat zitten.

Han Schoutens

 

bullet

Macallan 12 jaar oud, 40%, Speyside

Macallan whisky of eigenlijk The Macallan whisky is bekend om zijn jaartallen whisky. Je kan van je geboortejaar lopend van 1937 t/m 1974 een botteling kopen. Of wat dacht je van een replica uit 1876.

 

Deze mahonie kleurige whisky is wat zoetig van geur. Duidelijk is ook de geur van sherry en lichtelijk van kruidnagel te ontdekken in het boeket. De smaak is wel zeer complex. Fruitig, toffeezoet, kruidig en hout zijn de boven tonen. Maar ook de sherry (olorosovaten)  wordt duidelijk waargenomen. De afdronk is zeer aangenaam en redelijk lang.

 

conclusie: Een elegante whisky met een plezierige licht rokerige afdronk. Zeer smaakvol, apart en toch een alleman vriend. Geschikt voor elk moment.

Han Schoutens

 

bullet

Glen Elgin 12 jaar oud, 43%, Speyside

De in 1964 gerestaureerde distileerderij van Glen Elgin dateert oorspronkelijk uit 1898.  De malt whisky werd hoofdzakelijk gebruikt als Major component of White Horse blends. Al eerder werd een 19 jaar oude en een 36 jaar oude Glen Elgin op de markt gebracht en sinds kort deze 12 jaar oude single malt.

 

Een neus van honing en vanille zijn de eerste kenmerken van deze licht amber kleurige whisky. De smaak vraagt wat meer tijd. Eerst wordt het zoete van de honing en de vanille waargenomen. Na de tweede nip een hint van noten en na de derde nip een complex geheel. De afdronk is helaas wat kort maar dat komt omdat de smaak pupillen van 'zoet' voor in de mond liggen.

 

conclusie: Een mooie whisky, licht vettig, zacht en toch ook wat belegen. Heerlijk voor een rustige zondagmiddag of als aperitief voor de maaltijd.

Han Schoutens & Peter Bos

 

bullet

Port Ellen 1979, 22 jaar oud, 43 %

Helaas, die distilleerderij is gesloten. Hier en daar is nog wat te koop van dit kostbare goedje maar er zijn ook wel tegenvallers bij. Deze Port Ellen werd gebotteld door "Signatory Vintage Schotch" en valt zeer goed in de smaak. Het is jammer dat de prijs aardig wordt opgevoerd wegens de zeldzaamheid.

 

Een whisky, goud van kleur en met een pittige neus, wat hints van sherry en walnoot maar ook wel en geur van leer. De smaak , eerst wat brutaal, kom los in de mond. Eerst wat geroosterd achtig -of is het geschoeid hout en dan, als je speeksel zich er mee gaat bemoeien, een warme wat rookachtige noten en olie smaak, zoetig en malt. De afdronk is een tikje droog maar wel lekker en lang.

 

conclusie: Een whisky die inderdaad een keer geproefd moet zijn voor dat hij helemaal verdwijnt van de markt. Deze whisky mag gerust bij de toppers worden gerekend. Hij neigt naar meer maar vraagt om een dikke portemonnee!

Han Schoutens & Peter Bos

 

bullet

Highland Park 18 jaar oud, 46%

Op de Orkney Islands, helemaal op het noordpuntje van Schotland heb je twee distilleerderijen, Scapa en Highland Park.  Twee distillaten op n eiland die totaal niets met elkaar gemeen hebben. Sterker nog, Scapa liefhebbers zijn vaak geen Highland Park liefhebbers en andersom.

 

Een 18 jaar oude, zelfs wat bijgekleurde, amber kleurige whisky met een zeer aromatische neus van noten, turf en honing. De whisky hangt licht aan in het glas en geur en aanblik geven en zoete indruk.

De smaak is voortreffelijk. Wat rook en turf, maar ook eiken, noten en honing. Vol van smaak met iets wat pittige hint van de zee maar toch olie zacht en met een gulle afdronk die lang blijft hangen.

 

conclusie: Een werkelijk mooie whisky voor de komende wintermaanden. Heerlijk genieten, maar kijk uit, je fles is snel leeg en de prijs is niet laag.

Han Schoutens & Niels Thomassen

 

bullet

Talisker 10 jaar oud, 45.8 %   (uit de Classic Malts Serie)

De enige Single Malt Schotse Whisky van het eiland Skye. Een van de eilanden aan de westkust van Schotland. De distilleerderij ligt ook aan de westkust van het van nature nogal ruige eiland.

 

Een helder amber kleurige whisky met een wat ziltige neus met een zachte geur van turf. Duidelijk is ook met de neus waar te nemen dat het alcohol percentage hoger licht dan het gemiddelde.

Na het eerste teugje moet je even bijkomen van de overmatige smaak van rook en het ziltige van de zee. De pittige en peperige tintel op je smaak pupillen vertellen je dat het om een stevige whisky gaat. De turf en zeewier en een hint van jodium hebben het hier voor het zeggen. Een druppeltje water maakt het geheel wat zachter en warmer. Een whisky met een stevige lange afdronk.

 

conclusie: Geen whisky voor beginners maar des te meer voor liefhebbers van Island whisky's. Een pracht whisky als digestief voor na de maaltijd of in de late uurtjes. Rijk van smaak en met een vol aroma.

Han Schoutens & Niels Thomassen

 

bullet

Hart Brothers Tamdhu 33 jaar oud, 40,5 %

Een Speyside Malt , gedistilleerd in 1969 en gebotteld door Hart Brothers in 2003

 

Een Amber kleurige whisky die op het eerste gezicht een stevige indruk maakt. De kleur, de leeftijd en ook de prijs gegeven je toch het idee dat je een bijzondere whisky in je handen  hebt.

 

We vullen ons glas en laten de eerste geuren onze neuzen prikkelen. Een zachte, warme neus met rustiek  vleugje eiken en zacht fruit. Een tweede, diepere haal met de neus geeft de indruk van karamel of chocolade.  Het eerste slokje wordt door het lange tintelen van de alcohol als vrij eenvoudig ervaren. Nogmaals de neus erin en een flinke teug laat de smaak van chocolade en fruittonen nu beter uitkomen. De afdronk is iets, wat bij bittere chocolade past.

 

Conclusie: Een mooie whisky die makkelijk drinkt, niet bepaald voor verrassingen zorgt. Voor beginners een mooie zachte malt met veel smaak tonen maar voor de ervaren proever weinig allure.

Han Schoutens & Peter Bos

 

bullet Hart Brothers Bowmore  11 jaar oud, 46 %

A Rare vintage botteling.  Gedistilleerd in 1990 en door de gebroeders Hart gebotteld in 2001. De kleur is licht goud.

Wanneer je de whisky door je glas laat gaan zie je dat hij licht aanhangt. De neus vertelt je niet direct dat het om een  Islay whisky gaat.  Omdat het 46 % is kan een druppel water (met een pipet) geen kwaad. Je merkt nu gelijk dat de neus  wat frisheid, wat zoetigs en wat medicinaals waarneemt.  Als je de eerste druppels op je tong laat glijden ervaar je de turf en rokerigheid van Bowmore. Niet overdreven, maar toch aanwezig.  Nu doet je neus weer mee en de smaak en afdronk tezamen geven je een goed gevoel bij  deze whisky. Complex en redelijk lang.

Conclusie: Voor een 11 jaar oude whisky een verrassende volle smaak met mooie complexe tonen van kampvuur en turf en met een fijne afdronk die het verlangen aanwakkert.

 

Han Schoutens & Niels Thomassen

 

 

Start | Whisky Proeverij | Whisky Agenda | Whisky Events | Whisky Weetjes | Whisky Proeven | Whisky Nieuws | Whisky Foto's | Info & Links

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 27.02.2017