Whisky Weetjes

p                                              

Start
Michael Jackson
Harp,Voice & Whisky
Wie Wat Whisky
Flora, Fauna, Whisky

 

Duncan Taylor

Whisky van bijzonder formaat

lees hier het laatste "club news"

                      

Hart Brothers

Bruichladdich

A Tour the Force

 

 

 

U kunt ons

Mailen

 

 

 

Schotse Single Malt Whisky

 

Single Malt Whisky

Dan heb je het over Whisky uit Schotland die uit één distilleerderij afkomstig is, en uitsluitend uit gemoute gerst bestaat, geproduceerd in een Pot Still en tenminste drie jaar heeft gerijpt op eiken vaten.

 

 

Zoveel Whisky's, zoveel smaken.

Je bent niet van de een op de andere dag een whiskydrinker. Er is natuurlijk heel wat vooraf gegaan aan de eerste confrontatie met je favoriete Single Malt Whisky. Je wilt ook geen hoop geld uitgeven aan iets wat je nog niet geheel kent. We beginnen dus met een blend. Of was het eigenlijk eerst een brandy of een cognacje?  Mijn favoriet, en dat heb ik heel gestaag opgebouwd via vele goedkopere look a likes, was een Famous Grouse. Had ik in de gaten dat dit nog maar het begin was. Het drong niet eens tot mij door dat het een blended whisky was.

Zodra de eerste drempel overwonnen wordt bij een bezoek aan een heuse whisky proeverij ga je ervaren wat je eigenlijk jaren hebt gemist. Nou is dit misschien wat overdreven maar toch mag zeker gezegd worden dat je uiteindelijk voor het eerst ontdekt wat Singel Malt Whisky is. Jongens wat was ik ondersteboven van die Bowmore.....eh....nog iets  (hoe heet hij ook alweer). Ik was de naam vergeten, maar de smaak absoluut niet.

In al je enthousiasme denk je dat iedereen dit de ultieme whisky zal vinden. Maar gelukkig, dat is niet waar. En ik zeg bewust gelukkig, want door de gevarieerde smaken blijven de Single Malt Whisky producenten je steeds weer opnieuw verrassen met nieuwe soorten, nieuwe smaken, nieuwe distillaten en nieuwe bottelingen. Dit zorgt er voor dat je geen eenzame drinker wordt maar dat we onze smaak, voorkeur en ons enthousiasme met elkaar kunnen delen tijdens een reuze gezellige proeverij.

We willen dat nog heel lang volhouden !  De Whisky Proevers

door: Han Schoutens

 

naar boven

Van zachte, harde en ziltige turf

De turfspade is een smalle spade van 15 bij 60 cm. Eerst wordt de bovenlaag weggestoken om bij de 10 meter dikke turflaag te komen. Het duurt 100 jaar voordat er 15 cm turf bij is gekomen. Meestal worden machines ingezet. Deze slurpen de turf op en maken er turfworsten van. Na 2 à 3 weken uitdrogen is de buitenkant verhard zodat de worsten door de regen niet meer nat kunnen worden.  Op eilanden als Islay en Skye steken lokale bewoners nog steeds turf voor de verwarming van hun huis en om op te koken. Op Islay is nog voldoende turf voor de komende 1000 jaar. Voorlopig kunnen we dus nog van “rokerige” whiskies genieten. In de Highlands is de turf hard. Deze turf brandt langer en geeft de whisky een penetrante lucht en smaak. In de Lowlands is de turf zachter. Deze turf brandt korter en geeft zo minder smaak af. Soms worden er ook kolen gebruikt om de groenmout te drogen. Op de eilanden (Islay, Skye) is de turf onder invloed van de zee vaak wat ziltiger. Turf mag niet roken moet smeulen anders verbranden de fenolen.  Het “peaten” duurt 16-24 uur (dan is malt nog voldoende nat voor opname van rookstoffen). Daarna vindt het drogen plaats boven een cokesvuurtje of met hete lucht. Dit duurt zo’n  25-40 uur. Een maat voor de rokerigheid is het aantal fenolen per miljoen (parts per million).

 10 PPMà Licht    -    30 PPM à Medium    -    50 PPMà Zwaar    -   150 PPMà Zeer zwaar

Vooral bij de zware geturfde whiskies zal er minder ontwikkeling door het vat zijn. Alleen Bowmore, Balvenie, Highland Park, Laphroaig en Springbank mouten nog zelf. In bourbonvaten komen de fenolen beter tot hun recht. In sherryvaten gaat hun smaak vaak op in het geheel van de zoete sherrysmaken.

Onderzoek heeft uitgewezen dat na een jaar of  20 het fenolengehalte afneemt in het vat. Wel kan het zijn dat gedurende de eerste jaren het fenolengehalte toeneemt als gevolg van het blakeren van het vat aan de binnenkant.

In Nederland gebruikte we turf voor het fornuis, daar kreeg je peated bruine bonen van, maar dat is lang geleden.

door: Arjan van der Plas

Naar boven 

 

Start | Whisky Proeverij | Whisky Agenda | Whisky Events | Whisky Weetjes | Whisky Proeven | Whisky Nieuws | Whisky Foto's | Info & Links

          Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 20.07.2017